Atatürk Üniversitesi - Dijital Arşiv Açık Erişim Sistemi

DSpace Repository

Mumsu kaplamaların portakalların kalite özellikleri üzerine etkisi

Show full item record

Title: Mumsu kaplamaların portakalların kalite özellikleri üzerine etkisi
Author: PROF. DR. M. FATİH ERTUGAY
Abstract: Meyve ve sebzeler hasat edilip tüketilinceye kadar; hasat zamanı, zedelenme, su kaybı, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar gibi çeşitli faktörlerden dolayı bir takım değişikliklere uğramaktadır. Bu amaçla meyve ve sebzelere çeşitli yenilebilir özellikteki materyaller ile kaplamalar uygulanmaktadır. Vaks kaplama da meyve ve sebzelerin kalitesinde sürekliliği sağlayan önemli bir uygulamadır. Bu çalışmada ülkemizdeki yağ fabrikalarında vinterizasyon işleminden sonra açığa çıkan mumsu maddeler ve ticari olarak kullanılan kandelila vaksı ile valensiya çeşidi portakallar kaplanarak 5 ve 15°C'de depolanmış ve bu kaplamaların portakalların kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, atıkla kaplanan portakallarda SÇKM (%13,1), asitlik (%1,07), pH (3,45), SÇKM/TA (12,29) ve usare miktarı (59,13) bakımından kabul edilebilir ve arzu edilen düzeyde değerler elde edilirken; ağırlık kaybı (%2,072), toplam kuru madde (%14,2) ve sertlikte (60,348 N) optimum değerler kandelila grubunda elde edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi sonuçlarında gruplar arasında önemli bir farklılık görülmediği için kaplama materyallerinin meyveyi olumsuz yönde etkilemediği ve kroma sonuçlarına bakıldığında da nispi nemin etkisinden dolayı kaplanmış ve kaplanmamış örneklerde önemli bir değişiklik görülmediği saptanmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/3310
Date: 2010-01-01


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Context